Smażenie i ważenie posiłków







Kochani, dziś kilka słów na temat ważenia i smażenia posiłków. To podstawy diety. Jeśli nie będziesz tego przestrzegać, zapomnij o efektach.
Zaczynajmy..





Zacznijmy od ważenia posiłków. Ktoś zapyta - a po co ważyć? A no po to, żeby dokładnie wyliczyć sobie gramaturę posiłku, aby wiedzieć ile zjadło kalorii a przede wszystkim makroskładników. 
Ile węglowodanów, tłuszczy oraz białka. To bardzo ważne. Moja dieta opiera się mniej więcej na 40% dziennym spożyciu białka, 40% węglowodanów i 20% tłuszczu (podaję w zaokrągleniu). Oczywiście kombinacji jest wiele, w zaleźności kto co lubi, jak sie czuje, co może jeść itp itd. Jest wiele czynników, ja akurat mam takie proporcje w diecie.
Waga pomoże nam kontrolować spożywane makroskładniki i ilość kalorii. Jest to bardzo łatwe.
Np. Aby dostarczyć w jednym posiłku 25g czystego białka musimy zjeść 125g fileta z kurczaka.
Aby dostarczyć w jednym posiłku 25g węglowodanów musimy zjeść 30g ryżu
Aby dostarczyć 10g tłuszczu musimy zjeść 10g oliwy z oliwek
itp itd.
Na tym opiera się dieta - na zbilansowanych posiłkach, składających się w odpowiednio dobranych proporcjami makroskładników.

PAMIĘTAMY ABY WAŻYĆ PRZED OBRÓBKĄ TERMICZNĄ !

Dobra ale ktoś zapyta, skąd mam wiedzieć ile mam spożywać kalorii dziennie?
Jest wiele takich kalkulatorów na stronach internetowych, aby spokojnie sobie wyliczyć zapotrzebowanie. Widziałam również filmiki na YT jak bardzo fajnie jest to wszystko wytłumaczone.
Wiadomo że jeżeli ktoś chce schudnąc musi odciąć kalorie od zapotrzebowania aby wystąpił deficyt kaloryczny.

Mam nadzieję że w miarę to wytłumaczyłam. Ja bez wagi nie mogę żyć i zabieram ją ze sobą wszędzie w podróż. Ta akurat była bardzo tania (ok. 30 zł w Media Expert) , jest lekka ładna i wygodna, serdecznie moge ją wam polecić.

Przejdźmy do smażenia.


Ja jako źródło tłuszczu do smażenia najczęściej i najchętniej sięgam po olej kokosowy (ewentualnie oliwa z oliwek). Jeżeli smażymy na oleju lub oliwie wiadomym jest że do posiłku nie dodajemy sobie innego źródła tłuszczu.(chyba że ktoś ma inne zapotrzebowanie lub jest na masie :D).Ja opisuję to jak to wygląda w moim przypadku. Tak samo jest w przypadku tłustych ryb - one same w sobie mają dużo tłuszczyku więc nie dokładam już do ryb żadnej oliwy ani oleju.

Olej kokosowy jest najzdrowszym tłuszczem na świecie, ma wiele cennych składników dlatego wolę smażyć na nim niż na zwykłym oleju. Ten akurat który używam, nie daje aromatu ani zapachu kokosa. Jest bez zapachowy i bez smaku praktycznie, dlatego pasuje do wszystkich potraw. 
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście smażyć w ten sposób, to polecam serdecznie.



Dobra, nie rozpisuję się za bardzo, bo potem nie będzie wam się chciało tego czytać.
Mam nadzieje że te informacje wam w pewien sposób pomogą.
Jeżeli się mylę co do czegoś, to proszę zwrócić mi uwagę, ja wciąż się uczę.
Nie uważam się za profesjonaliste. Cały czas się edukuję i pogłębiam wiedzę aby być lepszym.


PS. Dziś byłam na zakupach i z przyjemnością stwierdzam, że mam o rozmiar mniejsze spodnie niż miesiąc temu. Najlepsze uczucie ever!


Zapraszam na fanpage KLIK
Instagram KLIK
Zadaj mi pytanie KLIK (możecie tam również pisać mi pomysły na posty jakie byście chcieli)

Pozdrawiam, D :)

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz